Info over tool

Doel: inzicht geven in welke kennisstromen er plaatsvinden tussen alle actoren rondom het beleidsproces
Voor wie: beleidsmakers, bestuurders, en onderzoekers die beleidsimpact van hun onderzoek willen bevorderen
Technieken: case studies

Soort: uitvoeringspools
Voorkennis nodig: aanzienlijk
Complexiteit: gemiddeld
Duur: dagen

Downloads

Links

Gerelateerde tools

SPIRIT Action Raamwerk

25 juni 2024

ASIRPA

28 mei 2024

PIPA

23 januari 2024

Research Pathway Model

5 september 2022

Wat is het Flows of Knowledge Raamwerk?

Beleidsimpact is een belangrijke wijze waarop de sociale wetenschappen en ook andere disciplines maatschappelijke impact kunnen realiseren. De doorwerking van onderzoek naar beleidsimpact is echter een complex proces dat zich over een lange periode kan uitstrekken, waarbij de specifieke bijdrage van onderzoeksbevindingen lastig is vast te stellen en de verwachtte impact lastig voorspelbaar zijn.

Om dit proces te helpen doorgronden, biedt het Flows of Knowledge-raamwerk een conceptueel inzicht in de belangrijkste categorieën actoren, hun rollen en de waarschijnlijke stromen van kennis, expertise en invloed daartussen. Deze tool probeert daarmee de complexe dynamiek die ten grondslag ligt aan beleidsdoorwerking van onderzoeksbevindingen te structureren.

In het raamwerk worden vier typen actoren onderscheiden:

  • Knowledge producers (kennisproducten): de onderzoekers die kennis produceren
  • Knowledge brokers (kennismakelaars): actoren die de brug vormen tussen de kennisproducenten en de kennisgebruikers
  • Knowledge users (kennisgebruikers): de actoren die daadwerkelijk met de kennis aan de slag gaan
  • Knowledge beneficiaries (kennisbegunstigden): de actoren op wie de inzet van de kennis uiteindelijk impact zou moeten hebben.

De pijlen binnen het figuur geven de mate en type van interactie aan. Hoe dikker de lijn, des te belangrijker de relatie is voor de overdacht van kennis. Hierbij valt op dat de dikste lijnen, lijnen zijn waarin sprake is van tweerichtingsverkeer, en de kennisdeling niet beperkt blijft tot het zenden van kennis. Naast de pijlen tussen de organisaties benadrukt de figuur ook dat er binnen de verschillende weergegeven organisaties ook verschillende zienswijzen, achtergronden en ervaringen zijn die een rol kunnen spelen bij de overdracht en opname van kennis. Daarnaast benadrukt het raamwerk dat niet alleen via directe interacties tussen actoren kennisoverdracht plaatsvindt, maar dat dit ook via tussenstations zoals de ‘knowledge brokers’ kan verlopen.

Hoe gebruik je het Flows of Knowledge Raamwerk?

Dit raamwerk helpt om een beter begrip te krijgen van de verschillende kennisstromen die een rol spelen bij het realiseren van beleidsimpact. Dit begrip kan vervolgens het vertrekpunt zijn om bepaalde interacties te prioriteren of te initiëren.

Omdat dit model ontwikkeld is in het psychologievakgebied, is het waarschijnlijk dat sommige kennisactoren en stromen anders zullen zijn in de praktijk van andere vakgebieden. Om dit te adresseren zou dit raamwerk verder toegespitst kunnen worden op de context en karakteristieken van het eigen vakgebied. Hiervoor hebben de ontwikkelaars van dit raamwerk een vragenlijst opgesteld, die als basis dient voor deskstudie, interviews, enquêtes, focusgroepen en casestudies. In latere versies bouwen de auteurs voort op het raamwerk en komen ze tot een drietal vragen:

  • Wat en wie is er verandert?
  • Waarom en hoe zijn er veranderingen bewerkstelligd?
  • Wat zijn de geleerde lessen voor impactidentificatie en -generatie?

Waar komt het Flows of Knowledge Raamwerk vandaan?

Het Flows of Knowledge-raamwerk is ontwikkeld in het kader van een impactevaluatie van projecten en beurzen gefinancierd door de UK Economic and Research Council (ESRC) in het vakgebied van psychologie in de jaren 1998, 2001 en 2004. Het raamwerk is vervolgens in 2008 beschreven door Laura Meagher, Catherine Lyall en Sandra Nutley in het journal Research Evaluation. Daarna hebben de auteurs in opvolgende publicaties verder gebouwd op dit raamwerk. Ook in Nederland zijn delen van dit raamwerk toegepast voor impactevaluaties zoals in een casestudie over NS, uitgevoerd in 2022 door Margriet Kim Nguyen en Jorrit Smit van de Erasmus Universiteit.